Dirigent

Nadat hij in 1988 zijn studie koordirectie afrondde, dirigeerde André Cats gedurende een aantal jaren verschillende koren in Noord-Nederland. Zo was hij in 1989 mede-oprichter en eerste dirigent van Capella Groningen dat voortgekomen was uit de Groninger Bachvereniging.

Gaandeweg ontwikkelde hij hiernaast, onder meer door lessen van Marius van Altena, zijn vaardigheid in het zingen van (met name) oude muziek. Hij zong in ensembles als het Collegium Vocale Gent, Weser-Renaissance en Cappella Pratensis.

Sinds september 2012 is André Cats dirigent bij Panta Rhei. Daarnaast is hij leider van het projectkoor De Noordelijke Polyfonisten en het Ensemble Josquin Desprez waarin hij ook zingt, en verzorgt hij jaarlijks de Orvelter Zangdagen. Sinds 2011 is hij tevens de drijvende kracht achter het Nieuw Groninger Bachkoor.

Als solist is André regelmatig te horen in Bachcantates en andere uitvoeringen van amateurkoren in Noord-Nederland. Sinds 2013 voert hij daarnaast enkele malen malen per jaar Schuberts Winterreise uit. Net als de evangelistenpartijen bij Bach, biedt deze cyclus André optimaal de gelegenheid, zijn gevoel voor taal, affect, harmonie en melodie om te zetten in klinkende noten.

Bezoek ook de website Cats' koren.